Блог Фінансовий директор-хто він і для чого він на підприємстві?
Головна / Блог / Tilda – яка є нова альтернатива російському конструктору лендінгів?
13 листопада 2023

Фінансовий директор-хто він і для чого він на підприємстві?

Ольга Цюра (Радзівілл)
Засновниця «Радзівілл та партнери»

Фінансовий директор-хто він ?

Майже будь-який власник більш-менш успішного середнього або великого підприємства скаже, що фінансовий директор входить до ключових співробітників компанії. Проте більшість українських бізнесменів вкрай погано уявляють, за що конкретно відповідає CFO (Chief Financial Officer). Так, в одній фірмі фінансовий директор підмінює CEO, в іншій виконує функції бухгалтера, а в третій взагалі займається рекламою або підбором персоналу. Варто зазначити, що вартість послуг досвідченого фіндиректора у Києві починається від 100 000 гривень на місяць. Таким чином компанія наймає дорогого фахівця, який міг би принести набагато більшу користь, якби власник підприємства розумів, які завдання перед ним потрібно ставити.
Тож навіщо бізнесу потрібен фінансовий директор і які функції він виконує?
Хто такий фінансовий директор та які функції він виконує?
Фінансовий директор – один із найвпливовіших топ-менеджерів організації, який підпорядковується або генеральному директору, або безпосередньо власнику бізнесу. Основне завдання CFO – збільшення ринкової вартості компанії шляхом підвищення ефективності її діяльності. Досить поширена думка, що фіндиректор насамперед має працювати над зростанням прибутку підприємства, але це скоріше відповідальність директора з продажу. CFO має займатися саме покращенням бізнес-процесів компанії. Серед основних функцій фінансового директора можна виділити такі:
• управління грошовими потоками та бюджетами фірми;
• складання фінансових прогнозів;
• контроль над витратами та доходами підприємства;
• розробка стратегії розвитку компанії та контроль її реалізації;
• аналіз економічного стану підприємства;
• пошук шляхів збільшення доходів та зниження витрат фірми;
• прийняття швидких управлінських рішень, вкладених у поліпшення економічних показників компанії;
• надання керівництву правдивої інформації про фінансовий стан підприємства;
• управління фінансовим та бухгалтерським відділами;
• ведення управлінського обліку.
Спектр діяльності фінансового директора є надзвичайно широким. Однак, CFO не в жодному разі не є звичайним фахівцем, як вважають багато підприємців. Фіндиректор – це менеджер, управлінець, людина, яка приймає рішення і контролює їх виконання.
Специфіка діяльності фінансового директора полягає в тому, що керуючи фінансовою політикою компанії, він обов'язково дуже глибоко вникає у всі бізнес-процеси. Тому не дивно, що багато CEO – це колишні CFO. Якщо фіндиректор зайнятий своєю справою, він стає незамінним для компанії (ви, звичайно, можете поставити на цю посаду іншу людину, але безболісно прибрати позицію фінансового директора з організаційної структури фірми ви не зможете).
Чому бухгалтер не може замінити фінансового директора?
Дуже часто в українських компаніях обов'язки фіндиректора виконує головний бухгалтер. Подібна практика пояснюється відсутністю розуміння цінності та ефективності для організації посади фінансового директора. Крім того, в Україні діє досить складне податкове законодавство, що значною мірою бюрократизує роботу бухгалтера і не дозволяє коректно відображати фінансові дані. Грубо кажучи, топ-менеджмент і власники компанії більше думають про те, як швидше виплатити державі всі податі і позбавиться спілкування з податковою, а не про фінансову стратегію. Проте такий підхід не сприяє успішному розвитку підприємства.
Головбух майже ніколи не зможе успішно виконувати функції CFO через низку факторів. Основне завдання бухгалтера - складання звітності для податкової, пенсійного фонду, інших державних органів. Він відповідає за фінансову безпеку та прозорість операцій, які проводять фірма. Крім того, якщо фіндиректор є менеджером, то головбух – саме фахівець.
Зазвичай майбутні фінансові директори та бухгалтери вивчають в університетах абсолютно різні предмети. Бухгалтерія – складна професія, що вимагає особливих навичок, які, втім, не зовсім підійдуть CFO, який повинен мати широкі знання про фінансовий менеджмент, аудит, розбиратися в специфіці управління підприємством. Склад розуму та риси характеру цих двох фахівців також дуже відрізняються. Якщо зазвичай головбухом стає скрупульозна, обережна людина, не схильна ризикувати, то фіндиректор - це творець, генератор ідей, керуючий з грошовими потоками так, як талановитий музикант грає на скрипці.
Будучи досить вузькопрофільним фахівцем, бухгалтер, який виконує обов'язки CFO, концентруватиме свою увагу на завданнях, пов'язаних із веденням бухгалтерського обліку, а тому він не зможе повноцінно займатися іншими питаннями, що не належать до його безпосередньої сфери діяльності. Тому не варто сподіватися, що ваш головбух зможе стати повноцінною заміною фінансовому директорові.
Яку користь бізнесу приносить фінансовий директор?
Можна виділити чотири ключові завдання, які насамперед повинен виконати хороший фінансовий директор.
1. Вибудувати систему обліку, в якій повинна міститися детальна інформація про всі аспекти діяльності компанії, її доходи та витрати. Звітність має доповнюватися порадами CFO щодо підвищення ефективності роботи бізнесу.
2. Не лише розробити стратегію розвитку підприємства, а й спланувати надходження та витрати. Слід створити окремий платіжний календар та розставити пріоритети дебіторських та кредиторських платежів.
3. Враховувати та планувати потребу коштів, ризики касового розриву та погоджувати з банками відповідні кредитні відстрочки
4. Та й найголовніше. CFO повинен виплачувати дивіденди власникам бізнесу так, щоб необхідна частина коштів залишалася у компанії, а власники не думали про те, що потрібно постійно вкладати у підприємство гроші зі своєї кишені.
Фінансовий директор дозволить вам отримати більший контроль над своїм капіталом, усунути фінансові витоки, знайти нові можливості для розвитку та зростання бізнесу. Можна навести кілька прикладів успішної діяльності фіндиректора.
 Висновок:
Щоб власник бізнесу міг дати адекватну оцінку діяльності CFO, йому слід перевірити, чи виконуються в компанії такі умови.
1. Людські, фінансові та матеріальні ресурси підприємства використовуються максимально ефективно.
2. Грошові потоки контролюються, розрахунки здійснюються згідно з графіком, а виручка надходить своєчасно.
3. У фірми немає проблем із виконанням фінансових зобов'язань, а на її рахунках є достатньо коштів для здійснення всіх поточних виплат.
Якщо хоч один із цих критеріїв не виконаний, слід серйозно задуматися про компетентність фіндиректора.
На завершення слід сказати, що далеко не всі підприємства можуть дозволити собі найняти штатного CFO. Оптимальне рішення у цій ситуації – аутсорсинг фінансового директора. Детальну інформацію про цю послугу ви зможете отримати, зв'язавшись із нами.